Bugetul personal – instrument de economisire?
Fiecare dintre noi își dorește să “strângă bani la ciorap”. Între intenție și punerea în practică a ideii stau foarte multe lucruri. Cheltuielile zilnice, problemele neașteptate și multe altele. Așa că, atunci când ne propunem să facem economii, rămânem doar cu gândul, în cele mai multe cazuri. De aceea, stabilirea unui buget personal de cheltuieli și venituri poate fi o soluție destul de bună. Ne oferă motivație și o modalitate de a monitoriza în mod corect ceea ce obținem și cheltuim ulterior.
GĂSEȘTE CEL MAI IEFTIN ÎMPRUMUТ >>
Bugetul personal și modul în care ne ajută să economisim
De cele mai multe ori nu facem economii pentru că nu știm unde cheltuim prea mult. Sau pentru că nu scriem toate cheltuielile pe care le facem. Aplicațiile mobile de tip manager de cheltuieli sunt un bun punct de pornire. Vom putea introduce în mod automat tot ceea ce cheltuim. Există două categorii mari de cheltuieli – pentru bunurile mobile și imobile și cele personale. Ce trebuie să știi este că pe unele le achiți în mod regulat, în timp ce pe altele, trimestrial sau anual. Unele dintre ele nu pot fi ajustate, ceea ce înseamnă că nu poți face economii. Celelalte, cu siguranță că îți vor permite să strângi un ban pentru zilele negre.
Cum și de unde să economisim?
Pornind de la cheltuielile legate de bunurile noastre mobile și imobile vom vedea că nu sunt foarte multe de făcut. Cu toate acestea, dacă mergem mai puțin cu mașina personală, facem economii. La fel și dacă consumăm mai puțină apă, energie electrică ori căldură. Iată că se pot face economii și din aceste cheltuieli. Cheltuielile personale ne permit să strângem cel mai mult. Pentru că aici intervenim noi în mod direct. Putem să renunțăm sau să ne limităm viciile. Ori poate că putem renunța la cheltuielile în perioadele de reduceri masive la haine și alte bunuri (care se întâmplă mai tot anul).
Limitarea numărului de ieșiri în oraș, a mâncatului la restaurant, cafea de acasă, prânzul la purtător și câte și mai câte. Ideal este să reducem nivelul cheltuielilor cât mai mult. Dar și mai atractiv este să producem mai mulți bani. Bugetul personal poate include și o rubrică pentru venituri suplimentare. Le putem obține prin lucratul în timpul liber, prestarea de ore suplimentare sau un al doilea job. Să privim bugetul personal ca pe un instrument de auto-control. Unul care ne oferă sprijin pentru a face economii și pentru a ne atinge obiectivele financiare pe diverse perioade de timp.
Ce să facem cu banii economisiți?
Economisirea fără un scop nu prea are valoare. Așa că trebuie să ne propunem un obiect (ori mai multe) pentru care să economisim. O vacanță mai exotică, un autoturism mai bun, o locuință mai frumoasă, asigurarea bătrâneții, acoperirea cheltuielilor legate de școlarizare – sunt foarte multe astfel de obiective. Atât timp cât există un scop, există și motivație pentru a face economii. De aceea, atunci când vrei să strângi bani, fixează-ți un obiectiv cât mai atractiv. Pentru că atunci vei reuși să te auto-motivezi cu un plan personal pe care îl vei respecta punct cu punct!