DAE – dobanda anuala efectiva
Ce este dobanda anuala efectiva – DAE?
DAE – dobanda anuala efectiva reprezină un indice bancar prin care toate costurile ce vin la pachet cu efectuarea unui împrumut sunt transformate în procente iar apoi, sub această formă mai simplificată, pot fi anualizate.
DAE este prescurtarea de la Dobânda Anuală Efectivă. Este un concept folosit atât de către Uniunea Europeană, cât și de către Statele Unite ale Americii, cu ajutorul căruia se exprimă, sub formă de procent, costul total al unui instrument financiar.
Acest indice a apărut și a început să fie utilizat la scară largă în ideea de a face mai facil procesul de comparare între credite, această comparație fiind accesibilă oricui. De fapt DAE, transformă toate datele anoste și dificil de înțele și analizat în ceva ușor de văzut și înțeles de către oricine.
Ce nu știe majoritatea populației care accesează un credit sunt costurile adiționale unui împrumut. Multe din produsele financiare xistente pe piața din România, la ora actuală, vin la pachet cu anumite costuri pe care nu este foarte simplu să le afli. Aceste costuri nu sunt incluse în rata dobânzii, fiind și mai complicat să fii la curent cu tot ce se petrece în contractul tău de împrumut.
Tocmai aici intervine acest indice de care vorbim, indicele DAE.
El conține toate costurile adiționale unui împrumut, indiferent dacă este vorba despre o sumă fixă sau unu anumit procent stabilit din soldul creditului pe care dorești să îl obții.
Cum sunt prezentate creditele?
Ne putem lăsa ușor influențați de reclamele la creditele cu rata cea mai mică, ce ne apar mereu în cale. Oricine poate crede că dacă va alege împrumutul cu dobânda cea mai mică, a făcut automat și cea mai bună alegere în acest domeniu. Este un mod logic de a vedea lucrurile dacă nu cunoști aspectele ce țin de Dobânda Anuală Efectivă.
De aceea este bine că putem afla acum că aceste costuri reale ale unui credit sunt uneori mai mari comparativ cu o simplă adunare a ratei și a dobânzii la suma împrumutată.
Cum alegem creditul cu ajutorul DAE?
Pe lângă o rată și o dobândă mică, atunci când alegem un anumit tip de împrumut de la o Instituție Financiaă, trebuie să avem în vedere și un indice DAE cât mai mic. Valoarea acestuia tinde șă fluctueze foarte mult în funcție și de termenul de rambursare și valoarea lunară a ratei.
Pentru o acuratețe mai mare, atunci când compari credite, este indicat să alegi sume și intervale de timp identice. În felul acesta, cu siguranță varianta ce vine cu un indice mai mic va fi cea mai ieftină.